flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рік під наглядом матері: до неповнолітнього застосовано примусові заходи виховного характеру за побиття однолітка

21 липня 2021, 17:29

Рік під наглядом матері: до неповнолітнього застосовано примусові заходи виховного характеру за побиття однолітка

Вироком Глобинського районного суду Полтавської області від 20 липня 2021 року неповнолітнього гр. М. визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України (спричинення умисного легкого тілесного ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров’я).

         На підставі ч.1 ст. 105 КК України звільнено неповнолітнього М. від покарання, без визначення його виду і розміру, застосувавши до нього примусові заходи виховного характеру, передбачені п.п.1,3 ч. 2 ст. 105 КК України, у виді застереження та передачі його під нагляд матері строком на один рік.

Позовну заяву  представника потерпілого про відшкодування моральної шкоди - задоволено частково в розмрі 3000 (три тисячі) гривень.

Довідково: 01.03.2021 року неповнолітній М., перебуваючи у школі, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, діючи з прямим умислом на спричинення тілесних ушкоджень потерпілому, наніс останньому близько чотирьох ударів пальцями правої руки, стиснутими в кулак, по голові в область лівого ока, чим спричинив неповнолітньому потерпілому Л. тілесні ушкодження у вигляді: закритої черепно – мозкової травми, струсу головного мозку, синця верхньої повіки лівого ока, точкові синці на верхній повіці, які за ступенем тяжкості відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров’я.

Свою вину неповнолітній обвинувачений в судовому засіданні визнав повністю, розкаявся.

При ухваленні вироку, суд враховує досудову доповідь органу пробації щодо неповнолітнього обвинуваченого із якої слідує, що з урахуванням особи, низький рівень факторів ризику вчинення обвинуваченим повторних кримінальних правопорушень, орган пробації вважає, що виправлення неповнолітнього обвинуваченого можливо без позбавлення волі або обмеження волі на певний строк та не становить високої небезпеки для суспільства.

Судом встановлено, що після вчинення кримінального правопорушення поведінка обвинуваченого. була бездоганною, відомості щодо порушення ним встановлених загальноприйнятих правил поведінки, надходження будь – яких скарг, зауважень відносно нього, в матеріалах кримінального провадження відсутні.

         Вирок суду не набрав законної сили.

 

Пресслужба суду