flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Огляд преси на судову тематику

18 березня 2013, 11:09

 

Проект

“Підтримка судової реформи в Україні”

                                     

                                                       Огляд преси № 3(184) (26 січня – 01 лютого 2012 року)

 

01.02.2013 Жінки-нардепи вимагають звільнити суддю, яка наказала вигнати їх із лікарні Тимошенко

Денисова, Кужель і Слюз вимагають звільнити суддю, на підставі рішення якої їх силою видворили з харківської лікарні.

01.02.2013 Бобринецький районний суд дав двом міліціонерам сім років тюрми (видео)

Бобринецький районний суд дав двом міліціонерам сім років тюрми. Їх звинувачують у смерті затриманого. Цього рідні вбитого чекали десять років. Адже українське правосуддя не бачило в діях правоохоронців жодного порушення.

01.02.2013 "П’ять хвилин на справу"

Останнім часом розгляд справ в українських судах нагадує швидше жахливий фарс або конвеєр миттєвих і необгрунтованих рішень, аніж правосуддя. На жаль, усе частіше вони не захищають гарантовані Конституцією України права та свободи людини за принципом верховенства права. Люди у мантіях, приймаючи рішення на швидку руку, забувають дотримуватись основних принципів і засад судочинства – справедливості, добросовісності і розумності (згідно ЦКУ). Замість обґрунтованих рішень на основі повно і всебічно з’ясованих обставин, підтверджених доказами, дослідженими у судовому засіданні, вони приймають такі, що не піддаються жодній критиці. А навіщо робити інакше, якщо цьому сприяє сама система.

01.02.2013 Конституція без абстрактних формул

В. СІРЕНКО: «Ми рятуємо ВС, тому в Основному Законі маємо виписати його повноваження до найменших подробиць».

01.02.2013 Омбудсмен не хоче лізти у справу Павличенків, а акції на їхню підтримку називає тиском на суд

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська виступає категорично проти будь-якого тиску на судову гілку влади. Про це Лутковська заявила в ефірі 5 каналу, зазначивши, що не бачить підстав для втручання в судовий процес.

01.02.2013 До суду викликатимуть за допомогою електронних листів

Невдовзі суди викликатимуть сторони процесу за допомогою електронних листів, не надсилаючи традиційних повісток. Таке нововведення передбачене Стратегічним планом інформатизації судової системи України, розроблений робочою групою з питань інновацій Державної судової адміністрації спільно з проектом Агентства США із міжнародного розвитку «Україна: справедливе правосуддя».

31.01.2013 Від Євросуду в Україні очікують надто багато, - суддя

Дорікати суду у тривалому розгляді справи Тимошенко нема підстав. Європейський суд з прав людини не може виправдати сподівання щодо справи Юлії Тимошенко, якою б пріоритетною не було це питання. Про це заявила суддя Європейського суду від України Ганна Юдківська в інтерв'ю газеті "КоммерсантЪ-Украина".

31.01.2013 Суддя Юдківська пояснила, чому Євросуд не змусив випустити Луценка

Європейський суд із прав людини не міг зобов'язати Україну випустити Юрія Луценка з в'язниці.

31.01.2013 Вища кваліфікаційна комісія суддів України надала рекомендації щодо обрання суддів безстроково та щодо переведення суддів до іншого суду

 

31.01.2013 Україна буде виплачувати борги за справами ЄСПЛ з 2014 року

Україна планує виплачувати заборгованість за рішеннями Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), яка накопичилася з часів незалежності, з 2014 року. Як передає кореспондент «Коментарів», про це заявив урядовий уповноважений України у справах ЄСПЛ Назар Кульчицький.

31.01.2013 Суд став на бік журналіста

Івано-Франківський міський суд відхилив позов керівника підрозділу внутрішньої безпеки Державної податкової служби полковника податкової міліції Василя Строїча до журналіста телеканалу «ЗІК», шеф-редактора Інтернет-ресурсу «ОКО» Василя Коцаби з приводу оприлюднення ним в мережі Інтернет нібито недостовірної інформації щодо притягнення податківця до кримінальної відповідальності за статтею 194 частиною 2 Кримінального кодексу України. Відповідне рішення ухвалив у ході сьогоднішнього судового засідання суддя Юрій Максимчин.

31.01.2013 Міліція Київщини регулярно порушує права громадян

Київська обласна прокуратура виявила, що міліція регулярно порушує права громадян на захист. Під час перевірок територіальних органів внутрішніх справ прокуратурами Тетіївського району та Бориспільською міжрайонною встановлено випадки винесення незаконних постанов про притягнення «дрібних хуліганів» до адміністративної відповідальності.

31.01.2013 Четверо на десерт

Неправда про себе не допоможе одягти мантію.

30.01.2013 Секретар ВККС Анатолій Марцинкевич: «Навіть диплом юриста з відзнакою не є запорукою успішної суддівської кар’єри»

А. Марцинкевич: Оцінюючи такі два елементи, як оперативність доступу особи до посади судді та ґрунтовність підготовки майбутнього судді, ми однозначно перевагу повинні надавати другому компоненту

30.01.2013 Яценюк запропонував забрати у суддів 1 млрд. гривень

У Держбюджеті на 2013 рік пропонують скоротити видатки на фінансування апарату Державної судової адміністрації України та Генеральної прокуратури на 38 % (понад 1,3 млрд. грн. для кожного відомства).

30.01.2013 Україна виплатила Луценкові 15 тисяч євро компенсації

Україна виплатила 15 тисяч євро екс-міністрові внутрішніх справ Юрію Луценку як моральну компенсацію за його незаконний арешт. Про це повідомив урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький.

30.01.2013 Журналістам можуть дозволити знімати судові засідання без згоди суддів – законопроект

У парламенті зареєстрували проект закону щодо забезпечення реальної відкритості правосуддя. Його ініціатором є народний депутат від фракції «Батьківщина» Анатолій Гриценко.

30.01.2013 Суддю, якому доручили судити Волошина, подали Януковичу на звільнення

Суддя Віталій Сочка, який розглядатиме справу про адміністративне правопорушення у вигляді вчинення корупційного діяння депутатом Ужгородської міськради Івана Волошина, уже не має права на помилку чи, тим більше, незаконні дії.

30.01.2013 Суддя, який заснув на засіданні, попросився у відставку

У Росії заступник голови Благовіщенського міськсуду Євген Махно попросився у відставку після того, як відео, де він дрімав під час розгляду справи, потрапило в Інтернет. Про це заявив представник кваліфікаційної колегії суддів Амурської області.

30.01.2013 Бажання кандидатів

Для отримання рекомендації головне — кваліфікація, а не сімейні обставини.

30.01.2013 Помощнику киевского судьи вынесли приговор за взятку в $7 тысяч

Апелляционный суд Киева вынес приговор по уголовному делу в отношении помощника судьи Оболонского районного суда, который получил 7 тысяч долларов взятки.

29.01.2013 Суддю вирішили звільнити за азартні ігри

На засіданні 29 січня Вища рада юстиції вирішила внести подання про звільнення судді Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Віталія Сочки за порушення присяги.

29.01.2013 Бердичівського суддю відсторонили від посади через корупцію

Суддю Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Олександра Дубцова відсторонили від посади на підставі клопотання Генерального прокурора України Віктора Пшонки.

29.01.2013 Залишки справ не завадили суддям отримати рекомендації до вищих спецсудів

29 січня Вища кваліфікаційна комісія суддів вирішувала питання щодо рекомендування суддів для переведення для іншого суду та обрання на посаду безстроково.

29.01.2013 У рамках переговорного процесу Україна – ЄС судова реформа є першочерговим завданням – посол Європейського Союзу в Україні

У рамках переговорного процесу між Україною та ЄС судова реформа залишається першочерговим завданням порядку денного. Про це заявив Посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські у ході зустрічі з Міністром юстиції України Олександром Лавриновичем, яка відбулася 29 січня в українському Мін‘юсті.

29.01.2013 Європейський суд з прав людини і українська політика

Написати цей текст мене змусило чергове навішування локшини на вуха політично стурбованих українців щодо ухвалення рішення у справі Юлії Тимошенко в Страсбурзі.

29.01.2013 Розпочато досудове розслідування стосовно судді, який призначив убивці умовне покарання

Слідчим відділом прокуратури Кіровоградської області розпочато досудове розслідування стосовно судді районного суду області, який постановив завідомо неправосудний вирок.

29.01.2013 МИД Украины призывает Европарламент не критиковать украинское правосудие

В МИДе попросили европейских политиков воздержаться от политических оценок и действовать в рамках общепринятых демократических норм.

29.01.2013 Вища кваліфікаційна комісія суддів України відсторонила суддю від займаної посади та надала рекомендації щодо переведення суддів до іншого суду

На засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, що відбулося 29 січня 2013 року, на підставі клопотання Генерального прокурора України було прийнято рішення відсторонити від займаної посади суддю.

29.01.2013 Гвоздика Павла Олександровича призначено заступником Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

29 січня 2013 року відбулося чергове засідання Вищої ради юстиції, на якому було розглянуто питання призначення суддів на адміністративні посади.  За поданням ради суддів загальних судів Вища рада юстиції призначила Гвоздика Павла Олександровича заступником Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

29.01.2013 Відбулося регіональне обговорення Стратегічного плану інформатизації судової системи України

25 січня2013 року в місті Львові відбулося чергове фокус-групове обговорення проекту Стратегічного плану інформатизації судової системи України.

29.01.2013 В Індії розпочав роботу перший «жіночий» суд

У штаті Західна Бенгалія, на сході Індії, відкрився перший спеціальний суд для розгляду злочинів проти жінок. Працювати в ньому будуть виключно жінки.

29.01.2013 Суддя з Орджонікідзе, який насмерть збив людину, буде засуджений

Прокурори змогли нарешті домогтися відсторонення голови міськсуду від роботи, хоча той продовжував виконувати свої професійні обов'язки і в ході слідства.

28.01.2013 Фемида под прицелом

В последнее время ситуация с безопасностью судей и членов их семей близится к критической точке: новостью о нападении на судью уже никого не удивишь. При этом напряженность негативного характера в обществе по отношению к представителям Фемиды возрастает – мол, они «сами виноваты» и «так им и надо». Все чаще звучат возгласы не просто о неэффективности правосудия, а о необходимости самосуда и наказания «нерадивых судей, которые выносят несправедливые решения».

28.01.2013 Опросный лист пустили по инстанциям

Эксперты выявили основные проблемы в работе судов.

28.01.2013 Як стати суддею, розповів секретар ВККС

Сьогодні розпочався прийом документів для участі в конкурсі на заміщення вакантних посад судді, оголошений Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.  Про те, які документи потрібно подавати бажаючим для участі у відборі, розповів кореспондентові «ЗіБ» секретар Вищої кваліфікаційної комісії суддів Анатолій Марцинкевич.

28.01.2013 Україні не потрібні нові органи для контролю за виконанням рішень ЄСПЛ - Уповноважений

Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький вважає, що Україні не потрібно створювати жодних додаткових органів для контролю за виконанням рішень Європейського суду, як це рекомендувала ПАРЄ.

28.01.2013 Вади та принади

Голова Ради суддів загальних судів Павло ГВОЗДИК: «Порушувати права суддів ми нікому не дамо!».

28.01.2013 Поповнення для регіонів

ВККС офіційно оголосила конкурс на заміщення вакантних посад.

 

 

           Проект фінансується:     

                     

          

 

 

         Проект виконується:  

 

        Центр суддівських студій

        Асоціація суддів України